6×9 Alpine Hut by Ofis

alpine-hut1

The hut is situated in a small Alpine village in Slovenia. The client bought the site with an existing construction and hired Ofis to change the elements of the house to suit his family and open the windows towards the views.

Ofis modified the existing hut of 6×9 meters with a 42 degrees pitched roof, using the same materials, such as stone, wooden columns and facade patterns taken from local typology.

Sustainable issues are also used. The large corner window was positioned towards the sun therefore in winter-sunny days no heating is needed. Extra thermal isolation is put between the wooden cladding with a black foil put behind the wood that absorbs the heat of the sun and transforms it onto the walls. Upper floor is pushed over the ground floor and acts as sun protector in summer. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes that are covered with wooden masks.

The interior organisation suits the needs of the family and is very rational. A central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms and a bath with sauna on top floor. Ground floor is one space room with kitchen, dinning and living area with storage under the staircase. This level is partly lower so window shelves act as sofa with views toward the mountains.

alpine-hut2

alpine-hut3-1alpine-hut3-2

alpine-hut4

alpine-hut5-1alpine-hut5-2

alpine-hut6-1alpine-hut6-2

alpine-hut7

alpine-hut7-1alpine-hut7-2

alpine-hut8

Photos by Tomaz Gregoric

alpine-hut9

alpine-hut10

Via yatzer

Enjoyed this post? Share it!

 

10 thoughts on “6×9 Alpine Hut by Ofis

  1. Nice piece of architecture but the site is under the expectance of the house , the yard it doesn t exist and it gives me the feeling that is forced implanted .

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *