Black Pyramid House by Suppose Design Office

Black-Pyramid-House1

Suppose Design Office designed a black pyramid in Saijo, Japan, inspired by the earliest house in Japanese architecture called pit dwelling or “tateana jukyo”.

A young couple and their three children wanted a unique house, in which the open public part would preserve privacy. The site which was formerly an open field was excavated and the house was sunk a meter into the ground. The soil from excavations was used to create a protective barrier around the perimeter of the site, and acted as the organic base of the house.

The sunken level is open and consists of the living, kitchen and dining areas. Although it is a meter below ground level it has a lot of natural light. A timber staircase without handrails leads to the first floor where the master bedroom and bath is found. The master bedroom enjoys a terrace, which is cut into the surface of the pyramid-like construction, allowing natural light into the master bedroom.

A minimal steel staircase leads to the most revealing and striking space of the house, the second floor where the children’s bedroom is located. The walls ascend and converge to meet at the skylight where light vigorously pours through into the rest of the house through the central opening where the staircase is located.

Black-Pyramid-House2

Black-Pyramid-House3

Black-Pyramid-House4

Black-Pyramid-House5

Black-Pyramid-House6-1Black-Pyramid-House6-2

Black-Pyramid-House7

Via yatzer

Enjoyed this post? Share it!