House at the Pyrenees

House-at-the-Pyrenees1

Cadaval & Sola-Morales projected a vernacular dry stone house in the Pyrenees with the aim to transform it into a comfortable and utilitarian second residence.

The project elaborates on the physical connections between two homes coexisting in a single rehabilitated envelope, since fathers and sons want separated homes but shared experiences. The programmatic scheme and the interrelations of spaces of both houses are tided up to these vertical connections. What qualifies those spaces, however, is unique in each unit. The roof on the top unit is build up to be a sculptural yet neutral continuous element that resolves space, lighting, and views. A human scale continuous linear window faces amazing views over the valley, while an identical window located on the top of the roof, enables to view the summit of the mountain. In the lower unit, a wide and off-scale opening will focus light, views, and therefore activity on an interior-exterior space.

The project is sympathetic of vernacular architecture by respecting not only the envelope, but also its construction and operational logics and its esthetics. By preserving the envelope and doing a minimal yet contrasted intervention, the idea is to reinforce the historical values of vernacular architecture. Moreover, the project is design to be sustainable. New technologies and old vernacular knowledge are implemented to make the Pyrenees houses two sustainable houses in an extreme climate.

House-at-the-Pyrenees2-1House-at-the-Pyrenees2-2

House-at-the-Pyrenees3

House-at-the-Pyrenees4-1House-at-the-Pyrenees4-2

House-at-the-Pyrenees5

House-at-the-Pyrenees6-1House-at-the-Pyrenees6-2

House-at-the-Pyrenees7-1House-at-the-Pyrenees7-2

House-at-the-Pyrenees8

House-at-the-Pyrenees9

Via Contemporist

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “House at the Pyrenees

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *