House Bierings

House-Bierings1

Rocha Tombal Architecten designed a basic form with sculptural “eyes” that emerge with direct views to the varied countryside landscape.

The form and orientation of the building avoid visual contact with the adjacent houses. At the ground floor the angled ceiling of the kitchen accentuates the intensive contact with the garden. On the first floor, the different shaped openings in the roof and facade offer, like “fingers of light”, varied daylight experiences.

The routing through the house starts in the hall, a section of the ground floor volume. After experiencing the entrance area and passing the gigantic pivoted door, the visitor arrives at the heart of the house, the kitchen. Here he looks through the big glass wall straight into the garden, which suggests being outside again. Behind him, the stair cuts a wooden wall inviting to follow the route towards the first floor. Its angled form and extreme proportions (small and high) and the daylight entering from the ceiling, offer the feeling of walking in a medieval street.

At the end of it he discovers the living room, a quiet, north-lighted attic space, from which a big opening exposes the surrounding green like in a framed painting.

House-Bierings2

House-Bierings3

House-Bierings4

House-Bierings5-1House-Bierings5-2

House-Bierings7

House-Bierings6

House-Bierings8-1House-Bierings8-2

House-Bierings9

House-Bierings10

House-Bierings11-1House-Bierings11-2

House-Bierings12

House-Bierings13

House-Bierings14

Enjoyed this post? Share it!