Living Room by Seifert Stoeckmann

Located in the historic district of Gelnhause, Germany, Seifert Stoeckmann projected the Living Room, as the house is dubbed, that rethinks the roles of private and public life, while injecting ornamental and natural elements into modern architecture.

Clad with a powder-coated-aluminum skin, the house is perforated by 52 windows set in a checkerboard pattern. The interior elements escape traditional boundaries: you are greeted by a rocky ground-floor landscape, as if the house has grown up around it; suspended in space over the living area, the bedroom hangs in a sliding drawer that can be opened over the street for alfresco sleeping; a sound installation, by artist Achim Wollscheid, allows to electronically manipulate noises from the outside and transform them into ambient noise.

As Seifert Stoeckmann explains, the house responds to the exterior environment in a way that’s akin to breathing.

Via Judit Bellostes

Enjoyed this post? Share it!

 

15 thoughts on “Living Room by Seifert Stoeckmann

  1. That is creativity. It interesting how the architect managed to make it fit in with the rest of the buildings neighborhood but still stand out. The drawer level… very original

  2. This has a very creative tinge to it, but I would not live in it unless I made changes to it first. As Sam said, the interior light is stunning, but the windows placed very often and unevenly make it a little too busy. The outside is not that great either. I have problems with the “just plain white.” Also the wrinkles on the house are not in my favor.
    I like how the architect was able to show his soul with this, something I wish people could do more often.

  3. mmm… i like it just the way it is. we should start appreciating architects’ work for what it is. :) I enjoy’d thoroughly!

  4. hmmm…one of the most interesting buildings i have ever come across…its amazing how in such a narrow site how the building could have been fitted and yet still make you feel like there is really space to breath…nature and technology really matched out in an awkward way but harmonious feeling is what you feel in the end…:)magnificent!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *