Petter Dass Museum by Snøhetta

petter-dass-museum1.jpg

Snøhetta designed this Museum in honor of Petter Dass, one of Norways most important and beloved National poets. The strong historical importance of the surroundings made the task of locating and designing a new building on the site sensitive and very challenging.

Snøhetta‘s team decided to make a new site by making a cut in the landscape. This cut allows a freestanding building which in volume balances the mass removed. The new building contributes to visualise the historical span from the origin of the church to our time.

The transparent walls of the museums ground floor emphasizes the relationship between the landscape and building. At both ends of the closed and floating volume there are large glass surfaces, offering views towards the church on one side and towards the sky on the other.

petter-dass-museum2.jpg

petter-dass-museum3-1.jpgpetter-dass-museum3-2.jpg

petter-dass-museum4.jpg

petter-dass-museum5.jpg

petter-dass-museum6.jpg

Via dezeen

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *