Pitman Dowell Residence

Pitman-Dowell-Residence1

Michael Maltzan Architecture projected the residence for two artists located 24 Km north of Los Angeles at the edge of Angeles forest.

Inspired by geometric arrangements of interlocking polygons, the new residence takes the form of a heptagonal figure whose purity is confounded by a series of intersecting diagonal slices though space. Bounded by an introverted exterior, living spaces unfold in a moiré of shifting perspectival frames from within and throughout the house. An irregularly shaped void caught within these intersections creates an outdoor room at the center whose edges blur into the adjoining living spaces. In this way, movement and visual relationships expand and contract to respond to centrifugal nature of the site and context.

Pitman-Dowell-Residence2

Pitman-Dowell-Residence3

Pitman-Dowell-Residence4

Pitman-Dowell-Residence5

Pitman-Dowell-Residence6

Pitman-Dowell-Residence7

Pitman-Dowell-Residence8

Pitman-Dowell-Residence9-1Pitman-Dowell-Residence9-2

Pitman-Dowell-Residence10

Pitman-Dowell-Residence11

Pitman-Dowell-Residence12

Pitman-Dowell-Residence13

Photos by Iwan Baan

Via Architecture Lab

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Pitman Dowell Residence

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *