Pryor Residence

Pryor-Residence1

Bates Masi Architects designed this residence that occupies a hill in Montauk with a distant view of ocean, a site that the owners spend years to find.

The house is entered through multiple areas for different guests and occasions: large glass doors slide open to the living area for a large gathering, a frond door for a guest opens to the entry hall with a view of the ocean, and a sequence of auxiliary spaces create a seamless ritual from the daily outdoor excursions for the family.

In all living areas and bedrooms, glass doors and insect screens slide in and out from pocket walls, transforming rooms to screened porches or spaces completely open to the landscape. The living area, a double height space with kitchen, dining and living area, has ten meter wide glass door that pocket into southern and northern walls. When open, the dining room becomes a picnic area and the living room fireplace becomes a campfire.

The house is environmentally friendly in its overall construction and planning with such specifics as geo-thermal heating and venting system, solar panels, organic finishes and materials. The house is assembled, rather that built, with prefabricated foundation, panel siding and cabinetry. The idea of “less construction, better environment” roots in the construction method and the house planning preserving the site as close to its original state as possible for the best “camping” experience.

Pryor-Residence2

Pryor-Residence3

Pryor-Residence4

Pryor-Residence5

Pryor-Residence6

Pryor-Residence7

Via Design Milk

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Pryor Residence

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *