Tolo House by Alvaro Leite Siza

The Tolo house, designed by Alvaro Leite Siza, is build on a sharply inclined hill in Penafiel, Portugal.

The house fragmentation, necessary due to the steep topography, transforms the whole into a composition of small linked and interconnected volumes, creating an unevenness that allows for a more secure and rational use of the lot.

The form resulting from a rigorous, modular geometric abstraction establishes the necessary rotation of certain modules to adapt to the natural morphology of the terrain, trying to preserve all the pre-existing trees.

The project include three bedrooms, a social bathroom, a living room, a dinning room, a small kitchen with a support washbasin, pantry, and even a small outdoor swimming pool. The outdoor patios, corresponding to the roofs of various levels, are connected through a pedestrian path that border the lot.

The interior floors, doors, and baseboards are in wood, except in the water areas. The exterior doors and windows are in metal, which are double-pained for improved thermal and acoustic insulation.

Photos by Fernando Guerra

Via CubeMe

Enjoyed this post? Share it!