Villa Berkel by Architectenbureau Paul de Ruiter

villa-berkel1

To build the Villa Berkel, Architectenbureau Paul de Ruiter demolish the old bungalow that occupied the site and make a completely new design.

The new villa, covered with dark wood and glass, maintain the line between inside and outside, between private and public, dividing the plot in three long strips at right angle to the road. The bottom and southernmost strip is reserved for the garden, the middle strip contains the villa itself and the most northerly strip provides access to the house, with the drive and parking space.

The house is also divided into three strips. The easter section, on the street side, contains the public functions: entrance, study, kitchen and sitting room; while the western section, furthest from the street, is reserved for the intimate activities: corridor that acts as TV lounge, bedrooms and bathroom. Each function has its own zone within the house, which can be cut off by translucent sliding walls.

The house is entirely focused on the garden. Every room in the villa looks directly out on to the garden. The spacious wooden terrace forms a room outdoors, with an integrated bathtub, partly covered by a wooden awning supported on steel brackets.

villa-berkel2

villa-berkel3-1villa-berkel3-2

villa-berkel4

villa-berkel5-1villa-berkel5-2

villa-berkel6

villa-berkel7

villa-berkel8

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Villa Berkel by Architectenbureau Paul de Ruiter

  1. incredible. this house has a connection between all the rooms, it’s like “all in one”. The environments have a fine separation within the house. Marvelous

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *