Writing Studio and Library by Andrew Berman Architect

writing-studio1

Andrew Berman Architect projected a small structure whose primary function would be to serve as a study, with space enough for books and an area for watching movies and listening to music.

A pleasant walk through the trees form the main house lead to the studio located on a very private border of the site.

The studio first present itself in the landscape as a symbolic door to the woods. The east facade, the buildings front, is no more than a single wood framed glass door. Angled out from it are the south and north facades.

The resulting V-shape contains a double height entrance hall and stairs, the bath and the kitchen. The rear half of the structure, where the study and the entertainments areas are, takes on a trapezoidal form.

Much of its second floor is cantilevered, which not only minimizes the building’s intrusion on the landscape but also establishes a covered patio space on the ground level.

Where the V-shaped and trapezoidal segments join at the peak of the gable roof, a skylight across the full width of the juncture complements the natural light received from the glass wall to the west as well as from windows on the north and south walls.

writing-studio2-1writing-studio3-1

writing-studio4

writing-studio2-2writing-studio3-2

writing-studio5

Photos by Michael Moran

writing-studio6

Via Judit Bellostes

Enjoyed this post? Share it!