Neil Barrett Store by Zaha Hadid Architects

neil-barrett-store1

For the new Neil Barrett Store in Tokyo, Zaha Hadid Architects created a circular passage allowing the customers to experience the space in multiple ways and interpretations.

The design shifts between architecture and sculpture, where a compact mass of surface layers unravel and fold to form the shelving display and seating.

The concept of the store plays with the complementary characteristics and the related dualism between male and female. The furniture piece on the ground floor is designed as a strong, masculine and dynamic form whilst the piece on the first floor enunciates femininity through more fluid contour lines.

This interplay between male and female is followed through in the general aesthetic concept , setting the furniture piece with a white smooth Corian finish against the raw fair faced concrete surface of the rest of the space. This is further accentuated through the contrast in colour and finish of the white matt furniture finish against a black glossy floor.

neil-barrett-store2

neil-barrett-store3-1neil-barrett-store3-2

neil-barrett-store4

neil-barrett-store5-1neil-barrett-store5-2

neil-barrett-store6-1neil-barrett-store6-2

Photos by Virgile Simon Bertrand

neil-barrett-store7

Via yatzer

Enjoyed this post? Share it!

 

7 thoughts on “Neil Barrett Store by Zaha Hadid Architects

  1. The layered effect looks good as shelving and as art/sculpture but I wonder at the whole installation as a use of the space. In terms of usability within the store, while creating a dynamic experience for shoppers and staff, I think Zaha could have done something more human in scale. – that’s my humble opinion, anyway!

  2. from the first sight you can tell it’s Zaha hadid .. her style is so unique .. in looove with it <3_<3

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *