Russel Hill Road House

Russel-Hill-Road-House1

GH3 Architects renovated this 1970’s house located in Toronto, Canada, creating a loft-like space from front to back.

By installing a new fully glazed wall at the rear garden side of the house, it was possible to extend the sense of the outdoor space through to the interior. This takes advantage of the house’s ravine setting by providing more opportunities to see and experience the natural landscape of the ravine from within the house and yet maintains privacy as the kitchen window is almost 10 meter above the public road.

The interior of the building was stripped back to a more modern tradition of interior. The house becomes a neutral shell punctuated by three sculptural elements: a block of stone that is associated with kitchen elements, a curved stair, and a stone bench/shelf and fireplace wall. Each of these elements is associated with windows, skylights, and double height spaces to enhance the spatial experience of the house. Kitchen working areas and storage for dishes, books and media are organized linearly along the exterior walls and are concealed behind full-height doors.

Interior finishes were chosen for their neutrality. Most surfaces were painted white and other surfaces that would incur more wear were finished with custom fabricated white corona.All floor surfaces, including the stairs are wood, stained nearly black. The contrast with the walls also serves to extend and unify the space.

Russel-Hill-Road-House2

Russel-Hill-Road-House3-1Russel-Hill-Road-House3-2

Russel-Hill-Road-House4-1Russel-Hill-Road-House4-2

Russel-Hill-Road-House5

Russel-Hill-Road-House6-1Russel-Hill-Road-House6-2

Photos by Ben Rahn / A-Frame Studio

Via Contemporist

Enjoyed this post? Share it!

 

4 thoughts on “Russel Hill Road House

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *