Studio Apartment Renovation

Studio-Apartment-Renovation1

Gudmundur Jonsson Arkitektkontor renovated a tiny apartment on top of Reykjavik City center facing the famous church and the Sculpture Museum in Reykjavik, Iceland.

Project description:

The appartment is on 2nd,floor with a wiew towards the church, the Museum, the Pearl Resturant and the Blue Mountains in distance. This spectacular setting was the reason for the investment in the appartment which was in very bad condition.

There is only one appartment on each floor, each staircase level giving access to a tiny balcony that is not accessible from the apartment but just from the staircace. This balcony was of no interest but gave an excellant opportunity to include in the appartment creating a new entrance with total glazing towards the backyard together with a view towards the rooflandscape and the seaside.

By changing this entrance an new and more clean kitchen solution could be established. Further a load-bearing wall and other walls were torned down and replaced with steelbeam and in order to make use of the nice view towards the church and the square the windows were enlarged giving possiblity for a replacement balcony as the french balcony and a totally glaced bay-window even with a glaced floor and roof.

The plan before had been divided into separated rooms and now the focus was on the open plan solution with division possiblities with acrylic sliding elements to separate the bedroom.

The steelbeam is hidden with suspended ceiling that simultaneously is giving the entrance direction into the space, thus also being able to hide the suspension for the sliding acrylic elements and giving the optimal possibilities to play with different lighting as downlights and indirect lighting.

The ceiling height is rather above average and by establishing high kitchen cabinets the space is experienced with more grandeur. The white color is used to give the feeling of a bigger space than it is, just being 52 m2 after the enlargement with glaced baywindow and the use of the balcony as a new entrance. The cabinets are in high glossy finish with car painting and without visible handles to simplify the design and refine it. The floor covering is Casa Dolce Case tiles in graybrownish colour in 60×60 cm. tiles on the whole appartment.

The bathroom has mirrorglass on one of the longitudinal wall to enlarge the feelling of space. All lights have dimming possibliites and a light controle system with different scenes.

The black kitchen island is covered with Nero Assolute handpolished matte stone with integrated and almost invisible Miele cooking top. On the other kitchen table there is a white Italian Cristobal stone. The wall between the lower and upper cabinets is covered with glass for better maintainence. Some other lighting is established as well for effects as LED lights around the TV-wall and under the bed.

Studio-Apartment-Renovation2

Studio-Apartment-Renovation3

Studio-Apartment-Renovation4

Studio-Apartment-Renovation5

Studio-Apartment-Renovation6

Studio-Apartment-Renovation9

Studio-Apartment-Renovation7

Studio-Apartment-Renovation10

Studio-Apartment-Renovation11

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *