55 Blair Road by Ong&Ong

Ong&Ong created a light open living space for the house promoting the inside/outside. The restored traditional art deco style facade of the property envelops the new living space. The entire second floor in the main section of the house had been allocated for a master bedroom/study with a suite bathroom. To maintain the height of the second floor a mezzanine space was created to accommodate an additional guest bedroom. A main spiral staircase ascends to the attic, creating a circulation and Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!

 
 

Out of the Box House by Cadence

Cadence designed a residence in Bangalore, India, which features cast-concrete external walls decorated with perforations. Taking the classic diagram of the traditional courtyard house, they moved the court to the corner to create new spatial and formal effects. Incorporating the “outside” inside, the living room and the bedrooms feel much bigger and have a sectional relationship with the open to sky court. The courtyard is further articulated by placing a sculptural elements that would Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!

 
 

Courtyard House by Ripple Design

Ripple Design projected a courtyard in the middle of the house that reveals itself as a kind of plaza on a micro-urban scale ideal for relaxing or entertaining. The outside becomes the inside of the house when you open the courtyard doors, that regulate comfort via breezes and heat gain as well as diverse social interactions. The building reduces the ecological footprint thanks to the way in which the house is nestled into the hillside, the thickening of specific walls and ceilings, the Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!

 
 

Els Colors Kindergarten by RCR Arquitectes

The Els Colors kindergarten, designed by RCR Arquitectes, exhibits a simplicity in its composition that is achieved through the juxtaposition of sections that differ only in colour. The classrooms, communal areas and cafeteria are spread across two rectangular, single level sections, which are connected by a covered passageway that also gives access to the internal courtyard. A taller section is located above the main entrance and is used as multifunctional space. Steel is used for the Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!

 
 

Tubac House by Rick Joy

Rick Joy designed this contemporary house burrowed into the hillside, with a tough rusted steel skin that enables the house to slip lizard-like into the desert. The coarseness of the rough steel exterior contrasts with the refinement of the interior palette of white plaster, stainless steel, maple and translucent glass. The huge undivided glass walls flatten the landscape on the window surface and turn it into a monumental painting. Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!

 
 

Shibuya-ku House by Yuko Nagayama

The house, designed by Yuko Nagayama, is built on a long, narrow plot measuring 6,5 meters by 20 meters and is surrounding by tall buildings that cast shadows over it throughout the day. The design attempts to resolve the problem of the lack of natural light entering the building by inserting a triangular courtyard on the first floor, which divides the long building in two. Inside the house, the visual continuity is varied because the whole space plays with two types of perception: the real Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!

 
 

Aatrial House by KWK PROMES

The Aatrial house, designed by KWK PROMES, avoids the collision of the driveway and the garden pushing the driveway into the ground. The driveway leads inside the ground floor level, from underneath the building, to an inner atrium with the driveway in it. As a result, the building opens up onto all sides with its terraces in an unrestricted manner. Via arkinetia Read more [...]
Continue reading…

Enjoyed this post? Share it!